terug

Pianist/initiatiefnemer - Reinier van Houdt

---------------------

De toneeltext 'Le Fils des Étoiles' is een soort Orphisch Mirakelspel over de positie van de muzikant op aarde. In onze uitvoering van 'Les Fils des Étoiles' plaatsen we het verhaal uit de toneeltekst naar de achtergrond: Peladan en zijn Orphische mirakelspel bevinden zich a.h.w. ‘buiten’ en komen nog slechts als schaduwen binnenvallen door het licht van langsrijdende voertuigen. Op de voorgrond plaatsen wij onze eigen meer hedendaagse Orpheus Erik Satie. Zijn positie op aarde is als die in een laboratorium waarin niets is wat het schijnt en alles van alles kan worden.

De muziek is opengebroken, hercomponeerd, blootgesteld aan verwante en aangrenzende geluiden en van een hedendaagse akoestische ´lijst´voorzien.

De pianist wordt gepresenteerd als een personage dat met de daad van het musiceren niet alleen klanken maar tevens een beeldende wereld om zich heen creëert. Daar zijn wij getuigen van. De muziek die hij produceert, vormt daar een wezenlijk contrapuntisch onderdeel van - als een kloppend hart, een ademhaling. Daarbij negeert hij hardnekkig zijn publieke rol als uitvoerend musicus op een podium. Hij wil van geen rol noch van publiek weten, omdat het zijn uitvoering van de muziek verstoort en hem maakt tot wat anderen willen dat hij is: een marionet? een pias? een pianist, een componist??
Vragen/twijfels die hem slaaf maken van het kunstbedrijf, vragen waar hij het liefst verschoond van of onbewogen onder zou wil blijven.
Uiteindelijk lukt het hem niet deze rol noch het publiek te negeren. Hij is de schijnbaar begeleidende pianist op het podium, die tegen wil en dank tot hoofdpersoon is geworden: een orpheus die zich staande houdt in de absurde werelden die om hem heen ontstaan. Tegelijkertijd verdwijnt hij als kunstenaar en auteur steeds meer in de verre ruis van 78-toerengrammofoons, wereldontvangers en samplers. Hij is uiteindelijk naakt: een marionet met losgetrokken touwtjes die nu tenminste de mogelijkheid heeft zich te bevrijden.

www.reiniervanhoudt.nl